Pekárna Lično
KONTAKTNÍ ÚDAJE
Telefon:
494 384 635 nebo 494 384 206 (expedice)
494 377 978 (recepce)
Postovní adresa:
Pekárna Lično - BEAS, a.s.
Lično č. p. 16, Kostelec nad Orlicí, 516 41
HISTORIE PEKÁRNY LIČNO
Historie pekárny Lično (poblíž Kostelce nad Orlicí) sahá do roku 1960, kdy začala být budována na pozemku za „humny obce“ jako typová o jedné peci. Tehdejším investorem byla LPD Jednota. V následujícím roce byla uvedena do provozu nová linka na výrobu chleba s instalovanou parní sázecí pecí o pečící ploše 24 m2. V okrese do té doby působilo osm pekáren vesměs s roštovými pecemi o malé pečné ploše a bez sociálního zařízení. Některé z nich byly umístěny i v soukromých bytech. Soustředěním výroby z osmi uzavřených malých provozoven byla naplněna kapacita nové provozovny na 6 tun/den. Dokončením tohoto provozu se zlepšilo zásobování příslušné oblasti. Nová pekárna měla pravidelně denně zásobovat hlavně vesnické obyvatelstvo chlebem i pečivem.
Od roku 1962 provozovaly pekárnu v Ličně spolu s některými dalšími pekárnami (např. v Hrušové, Rtyni, Borové) Východočeské mlýny a pekárny Pardubice n.p., později Pekárny a cukrárny s.p. Pardubice. Rekonstrukce pekárny z důvodu vyšší kapacity proběhla v letech 1967 – 1968, kdy byla nainstalována turnusová pec ATP52 s denní kapacitou 20 tun. Vytápění LTO vyžadovalo i výstavbu úložiště. Průměrná denní výroba představovala 16 tun.
V roce 1977 bylo přistoupeno k instalaci kontinuálního výrobníku kvasů a těst. Další větší investicí byla výstavba čtyř ocelových venkovních sil v letech 1990 – 1991.
Nová etapa rozvoje provozovny nastala v roce 1991, kdy došlo k privatizaci a ve veřejné dražbě získala pekárnu firma BEAS, a.s., Hradec Králové. V pekárně se tehdy vyráběly pouze dva druhy konzumního chleba a pracovalo zde ve dvousměnném provozu dvacet lidí.
Vedení společnosti si uvědomovalo, že firma s tak malým sortimentem nemůže dlouhodobě obstát v konkurenčním prostředí. Proto byla v roce 1993 v uvolněných prostorách moučného hospodářství nainstalována elektrická dvouboxová rotační pec, tvarovací zařízení na výrobu běžného pečiva a fritéza na výrobu smažených výrobků. Částečně se tedy mohlo začít vyrábět jemné pečivo.
V roce 1996 dochází k 1. etapě přístavby pekárenského provozu. Špatný technický stav turnusové pece (1968 – 1996) vyžaduje přístavbu nové výrobní haly a expedice. Průběžná pásová pec o pečné ploše 63 m2 s automatickou kynárnou o kapacitě 840 ks/hod zproduktivnila výrobu chleba.
V následujícím roce 1997 je do uvolněné haly nainstalována další pásová pec o pečné ploše 25 m2 s paletovou kynárnou na výrobu rohlíků s kapacitou 8000 ks/hod. Tím se výrazně zvětšil sortiment výrobků na 70 druhů, zvýšila se výrobní kapacita a samozřejmě i produktivita práce. Mezi oblíbené výrobky od té doby patří Ličenský rohlík a Ličenská houska.
Největší rozvoj v historii pekárny byl zaznamenán v roce 2002, kdy se další přístavbou vyřešila nedostatečná kapacita výroby pečiva. Byla instalována další pásová pec o pečné ploše 44 m2, závěsová kynárna, byly zbudovány nové sklady, expediční a balírenské prostory, kotelna, kanceláře, nové sociální zařízení pro zaměstnance a v neposlední řadě klimatizace výroby a nové parkoviště. Proběhla také plynofikace, což přispělo především ke zvýšení hygieny provozu. Společnost neopomíjela ani ekologické aspekty výroby. Kromě plynofikace byly instalovány tzv. ekobloky umožňující využívat odpadní teplo a vyřešily tak otázky týkající se vytápění, ohřevu vody, výroby technologické páry, chlazení a klimatizování prostor pekárny takzvanou rekuperací odpadního tepla.
Nemalou investicí byl rovněž hlubinný vrt, díky kterému pekárna využívá při výrobě vysoce kvalitní vodu s parametry vody kojenecké.
Spolupráce s bagetářskými firmami si vyžádala další strojní zařízení a instalaci tří rotačních pecí a dalších dvou sil. V následujícím roce proběhla přístavba haly na výrobu jemného pečiva, což přispělo k bohatému rozšíření sortimentu výrobků. Instalovaná linka na jemné pečivo zajišťuje nejen vysokou kvalitu výrobků, ale též hygienu a produktivitu práce.
Průmyslová linka na výrobu chleba neumožňovala produkci menších sérií chlebových výrobků, proto bylo přistoupeno k vybudování řemeslné linky na výrobu dalšího sortimentu chlebů dle požadavků trhu. Jedná se především o výrobky s vysokým obsahem vlákniny a dalších stopových prvků důležitých pro lidskou výživu.
Provozovna není napojena na veřejnou kanalizaci a původní čistička odpadních vod již nevyhovovala z kapacitních důvodů. Proto byla v roce 2008 zbudována nová velkokapacitní čistírna odpadních vod 400 s dostatečnou rezervou.
Pro financování svého rozvoje firma vynaložila velké prostředky, a to po splnění všech privatizačních podmínek. Z vlastních zdrojů využila každoročně dosahované zisky i při neustále se zostřujícím konkurenčním boji, což je zejména v pekárenském odvětví méně obvyklé.
Do svého rozvoje investovala více než 200 mil. Kč, a to z části i s využitím evropských dotačních fondů.
V roce 2007 byl implementován nový informační systém specializovaný především pro pekárenský obor.
Pekárna Lično má v současné době v provozu celkem 9 výrobních linek. Z okresní pekárny se postupně stala významná pekárna působící v rámci téměř celého bývalého východočeského kraje, tj. dnešní území Královéhradeckého a Pardubického kraje.